Gıda güvencesi ve gıda güvenliği kavramları birbiriyle iç içe geçmiş ancak birbirinden farklı kavramlardır. Gıda güvencesi gıdaya ekonomik ve fiziksel erişimin gerçekleşmesi olarak tanımlanabilir. Gıda güvenliği ise; erişilen gıdanın tarladan çatala kadar sağlığa uygunluğu olarak tanımlanabilir. Gıda hukuku da; hem gıda güvencesi hem gıda güvenliğini içeren kuralların bütünüdür.
Bakanlık tüketiciyle iş birliğini Alo 174 Gıda Hattı üzerinden gerçekleştirmektedir.
Tarih boyunca her dönemde insanlar hasta olmuş ve bu hastalıklarına tedavi aramışlardır. Anadolu topraklarında yerleşik medeniyete Çorum topraklarında geçen Hititliler ilk zamanlarda çareyi büyü yapmak, dua etmekten öteye götürememiştir. Çünkü hastalığın kaynağının bakteri, virüs, parazit gibi gözle görünmeyen fiziki hastalıklar ve yine gözle görülemeyen sebeplerle oluşan akıl hastalıklarıydı.
Gıda güvencesi gıdaya erişebilmek, gıda güvenliği ise erişilebilen gıdanın beslenme ölçütlerini karşılayan, temiz ve güvenilir olması demektir. Gıdaya erişmek sağlık için ne kadar önemliyse, erişilen gıdanın güvenli olması da o kadar önemlidir.
Gelişen bilim ve teknolojileri kullanarak sağlık hizmeti kalitelerini ve verimliliğini artırmayı hedeflemektedir.
Son yıllarda tıp ve yaşam bilimleri alanlarındaki teknolojik araştırmalar ve gelişmeler beraberinde biyoetik, biyohukuk, biyopolitik tartışmaları beraberinde getirmiştir.
Dünya'da bütün bireylerin, bütün toplumların sağlığını ve gezegenimizin geleceğini tehdit eden her türlü ihmal ve politikalar ivedilikle terkedilmelidir.
Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinin yürütüldüğü sağlık kuruluşlarında memurlar ve sözleşmeli statüde görev yapan sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı personeli tarafından tutulan nöbete "İcap Nöbeti" denmektedir.