SON DAKİKA

Lahmacun, pide, börek

Bakanlık tüketiciyle iş birliğini Alo 174 Gıda Hattı üzerinden gerçekleştirmektedir.

Tarım il müdürlükleri ve denetim yetkisi verilmiş ilçe müdürlükleri, kamu ve bakanlıkça izin verilmiş özel laboratuvarlar, gıda ithalatı ve ihracatı yapan firmaların kullanıcı olduğu Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) ile denetim ve analiz sonuçlarını raporlamaktadır.

Gıda güvenliğinin sağlanması doğrudan doğruya Tarım Bakanlığı’nın sorumluluğunda ve emanetindedir. Biz ülkemizin her bürokratının ülkesini ve halkını seven bireyler olduklarına, niyet bağlamında üstlendikleri sorumluluğun farkında olduklarına, sağlığımızın ve dini hassasiyetlerimizin emanet edildiği bilinciyle görev yaptıklarına, bakanlığın her biriminde ve bakan düzeyinde en üst seviyede bu hassasiyetlerimizin hissedildiğine inananlardanız. Aynı zamanda halk sağlığı, birey sağlığı ve bireylerin anayasal haklarının korunup korunmadığını, iç talimat ve genelgelerin ana mevzuat ve anayasaya uygun oluşturup oluşturmadığını, uygulama birliği ve denetim ölçütlerinin sağlanıp sağlanmadığını, analiz ve raporlarının kamuoyu ile şeffaf şekilde paylaşılıp paylaşılmadığını denetleme ve tüm anayasal haklarımızın korunmasını talep etme hakkımızın olduğunun da bilincindeyiz. 

Yeterli açıklık taşımayan, uygulama karmaşası oluşturan, tağşiş ve hileli gıdanın üretilmesi ve sunulmasına sebebiyet verme ihtimali olan, kamuoyunda infial tüketici nezdinde güvensizlik oluşturan iç yazışmaların açık, şeffaf, anlaşılabilir olması gerektiği tartışılamaz bir gerçektir. Son günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 06.06.2023 tarihli Taklit ve Tağşiş başlıklı iç yazışmanın; tağşiş edilmiş ve hileli gıdanın önünü açtığı algısı oluşmuştur. Yeterli açıklık ve belirlilik özelliği olmayan bu talimatın aynı zamanda gıda kontrolörleri tarafından dahi farklı algılanıp, farklı uygulamalara sebebiyet verme ihtimali dile getirilmiştir. 

Pide, lahmacun, börek gibi ürünlerin harçlarının histolojik muayeneye yani etin hangi hayvandan elde edildiğinin denetlenmemesi sonucunu doğurabilecek bu iç talimat kamuoyunda ve tüketiciler nezdinde infial oluşturmuştur. Bu ürünlerin harçlarının tür analizine tabi tutulmaması yani histolojik muayenesinin yapılmaması demek, hangi hayvanların etlerinin kullanıldığının denetlenmemesi demektir. Yine bu etlerin içinde hayvan derilerinin, sakatat, sinir veya dokularının kullanılıp kullanılmadığının denetlenmemesi demektir. Yani at, eşek, kedi, köpek, domuz veya başka bir hayvan kullanılmış olması veya Türk Gıda Kodeksi kapsamında kas ve yağ dokusu dışındaki sakatat, sinir, deri, doku ve organlarının kullanılmış olması ihtimali de tüketicinin haklı tepkisini çekmiştir. Üstelik bu şekilde ürün üreten ve satanların tağşiş ya da hile üzerinden cezalandırılmaması sonucunun doğuracak şekilde kaleme alınmış olması ve bu şekilde uygulamaya sebebiyet vermesi ihtimali de ayrıca tepkilere neden olmuştur. 

Bu ürünlerin harçlarının histolojik muayene ve kanatlı eti hariç tek tırnaklı ve domuz eti aranması kontrollerinin yapılmasını istemek tüketicinin en doğal hakkıdır. Tüketici; gıda güvenliğini ihlal eden, sağlığını ve dini hassasiyetlerini tehdit eden, Türk Gıda Kodeksine uygun olmayan ürünleri üreten ve sunan her firmanın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etme hakkına da sahiptir. Tüketici, tükettiği gıdanın ve gıda içeriğinin denetlendiğinden, dini hassasiyetleri ve sağlığının korunduğundan emin olmalıdır. Bütün gıdaların hazırlık aşamasındaki çiğ halinden ve sunum aşamasındaki yemek halinden ayrı ayrı numuneler alınarak ayrı ayrı denetlendiğini ve sağlığının, dini hassasiyetlerinin korunduğunu bilmek tüketicinin anayasal hakkıdır. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 06.06.2023 tarihli Taklit ve Tağşiş başlıklı, kamuoyunda olumsuz algı, tüketici nezdinde infial, kontrolörler nezdinde karmaşa, bağlı kanun ve yönetmeliklerle çelişki oluşturan bu iç yazışmanın usulüne uygun şekilde yeniden düzenlenmesi ve yayınlanması tüketicinin talebidir. Tüketici bu ürünlerin çiğ ve sunum haline gelmiş numunelerinin alındığını, Türk Gıda Kodeksi ve Histolojik muayenesinin yapıldığını, üreten ve satanların tağşiş ve hileyi önleyecek şekilde yaptırımlara tabi tutulduğunu bilmek istemektedir.