YURT GENELİNDE BAL HASADI SÜRÜYOR
Yaklaşık: 8 milyon kovanla, 60.000 kişinin arıcılık yaptığı ülkemizde; bal hasadı Mayıs - Ağustos ayları arasında, yani bugünlerde, yurdumuzun her köşesinde hızla devam etmektedir.
Türkiye, coğrafi yapısı, iklimi, zengin bitki örtüsü, endemik bitkileri, çiçekleri ve ormanları dolayısıyla:
20'den fazla çeşitte 100.000 ton bal üretimiyle, dünya sıralamasında; Çin'den sonra gelen ülkedir.
Sektör, geçtiğimiz yıl bu üretimini: Almanya ve ABD başta olmak üzere, 52 ülkeye ihraç ederek, ülkemize 26 milyon dolar kazandırmıştır.
Ne mutlu bizlere ki; Ülkemizin hemen her tarafında; bal üretimi yani arıcılık yapılmakta, zengin lezzet çeşitlerine sahip, ticari ballar, şifalı ballar, bal ürünleri (polen, propolis vs) başarıyla üretilmektedir.
Bunlar arasında, yurdumuzun hemen her yöresinde üretilen: Çam balı, Çiçek balı, Karabuğday balı, Keçiboynuzu balı, Kestane balı, Karabaşotu balı, Geven balı.
Trakya bölgesinde: Ayçiçek ve Meşe balı.
Ege, Karadeniz, Akdeniz ve Trakya bölgelerinde: Püren balı.
Ege, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde: Kekik balı.
Akdeniz bölgesinde: Hayıt balı, Narenciye/Anavarza balı. Isparta, Burdur civarlarında: Lavanta balı.
Artvin, Rize dolaylarında: Akasya ve Ihlamur balı.
Karadeniz'de Karakovan balı ve Delibal/Orman gülü balı gibi çeşitler mevcut olup, kendi aralarında da özel olarak "lezzet farkları" içermektedir.