SON DAKİKA
Gastronomi Cuma 11 Haziran 2021 02:37

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE AVRUPA LİDERİYİZ

Türkiye AB ülkeleri arasında, "Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde" 1. sıraya yerleşti.

Su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa lideriyiz

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin verdiği bilgilere göre avcılıkta 364 bin ton, yetiştiricilikte 421 bin ton olarak, 2020 yılında toplam Su Ürünleri Üretimimiz: 785 bin ton, ihracatımız da 1 milyar 63 milyon $ oldu.

Avrupa'nın, bilhassa Almanların en sevdiği balık olan çipura üretimimiz, bu yıl %10 artarak 110 bin tona, levrek üretimimiz %8 oranında artarak 149 bin tona ulaşmıştır. Alabalık üretimimiz ise, yine %10'luk artışla 128 bin ton olarak gerçekleşmiştir.

Marka değerimiz olan Türk somonu üretimimiz, bir önceki yıla göre %93 artarak 18 bin tona ulaşmış olup, 100'e yakın ülkeye Türkiye'nin "SU ÜRÜNLERİ" ihraç edilmektedir.


Zeytinyağlı, fırın çipura 

2 muhteşem lezzet, aynı tepside bir arada.
Ege kıyılarındaki doğal ve hijyenik ortamlarda, en iyi yemlerle beslenen Türk Çipuraları, ülkemizde beğeni ile yendiği gibi, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 100'e yakın ülkede sevilerek tüketiliyor. Yüksek vitaminlere (A.B.C.D.E) sahip, vücuda kalsiyum ve demir sağlayan, bu nefis ve leziz balığı, her türlü pişirme yöntemi ile (ızgara, tava, buğulama, fırın) yapabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.
Ben fırında pişirmeyi seviyorum. Dışı çıtır çıtır, içi sulu oluyor, yanındaki sebzelerin ve baharatın lezzetini kapıyor, zeytinyağı ile zenginleşiyor. Balıkçınıza, içini aldırdığınız, yanak ve sırtındaki yüzgeçleri kestirdiğiniz, üzerine birkaç kesik attırdığınız, "yetiştirme çipuraların" isterseniz yakalarındaki kılçıkları da cımbızla alabilirsiniz.
Bunu ve Çipuraların kafalarıyla birlikte pişirilmesini tavsiye ederim.

Malzemesi:
4 adet Çipura balığı 350-400 gr'lık olabilir.
1 çay bardağı Naturel Sızma Zeytinyağı,
1 baş Kırmızı soğan,
3 - 4 diş sarımsak,
1 adet limon,
4 - 5 dal nane ve maydanoz, 
2 şer adet Kırmızı ve yeşil tatlı biber, Yeteri kadar tuz, karabiber ve Damak Zeytin Çeşnisi (çok lezzet veriyor) 

Yapılışı:
4 çipuranın sığabileceği, derince bir kap bulun. İçine, temizlenmiş çipuraları koyun.
Dairesel dilimlediğiniz kırmızı soğanı ve limon dilimlerini,  bütün olarak sarımsak dişlerini ve doğradığınız renkli biberleri de aynı kaba atın.  Üzerine bir çay bardağı zeytinyağını dökün. Tuz ve diğer tüm baharatları kabın içine kararınca serpin.
Tüm malzemeyi, kabın içinde, zeytinyağı ve baharatı emecek şekilde, iki elle karıştırın ve 10-15 dk. dinlendirin.
Önceden, 200 derecede ısıtılmış fırının, tepsisine; yağlı kağıt serin, tabanına balıkların haricindeki tüm karışımı yayın.
Üzerine çipuraları yan yana dizin. Karın yarıklarına da biraz, altındaki malzemesinden sokun. Tencerenin dibindeki zeytinyağını balıkların üzerine sürün ve tepsiyi fırına atın. 
Yarım saat pişmesine izin verin ve çıkarıp, balıkların üzerine, doğranmış çiğ nane ve maydanozları serpin.
Ailece veya arkadaşlarınızla yiyin. 
Afiyet olsun.