SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Pazartesi 21 Şubat 2022 02:48

İTHALATIMIZIN 5 KATI İHRACAT YAPIYORUZ

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Türkiye'nin hayvansal üretimi hakkında doğru diye bilinen çok yanlışın olduğunu belirterek, "Biz tüm hayvansal ürünlerde ithalatımızın 5 katı ihracat yapıyoruz. Kırmızı ette ihracat seviyemiz ise ithalatın 7-8 katı" dedi.

İthalatımızın 5 katı  ihracat yapıyoruz

Sedat YILMAZ

Türkiye’nin hayvancılıkta ithalat ülkesi olduğuna dair iddialar kamuoyunda tartışılırken birçok bilinmeyen gerçek İstanbul Ticaret Borsası’nın (İSTİB) Güvenilir Ürün Platformu ile birlikte organize ettiği “Süt ve Süt Ürünlerinde Ulusal Stratejiler” başlıklı toplantıda anlatıldı.

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, “Türkiye olarak tüm hayvansal ürünlerde ithalatımızın 5 katı ihracat yapıyoruz” dedi.

Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş’un yanısıra Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Can, YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, İSTİB Yönetim Kurulu Üyesi Zülküf Kopuz, İSTİB Süt Ürünleri Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Turan Saygılı ve İSTİB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Süt Ürünleri Perakende Ticareti Komitesi Üyesi Recep Salih Al katıldı.

Yerli üretimi destekliyoruz

Toplantıda hayvancılık ile ilgili çarpıcı başlıklar veren Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, ithalatı sıfırlayarak yerli üretimi desteklediklerini söyledi. Yatırımcı, işletmeci veya işini büyütmek isteyenlere damızlığı iç piyasadan sağlamaları için büyük imkan sunduklarını belirten Erdurmuş, sektörün büyümesi ve ihracatın artırılması konusunda fırsat ve avantajların değerlendirildiğini kaydetti. Et üretiminde daralmanın olmadığına dikkat çeken Erdurmuş, pandemi sürecinde tüketim alışkanlıkları değiştiğinden özel sektörün stoka çalıştığını ve tüketimin bir miktar evsele dönüştüğünü belirtti.

2022 itibariyle ithalatın tamamen sıfırlandığını, besilik ve damızlık hayvan ithalatını durduran sistemi yürürlüğe koyduklarını ve yerli hayvan tercihi konusunda çalışmaları yoğunlaştırdıklarını dile getiren Erdurmuş, Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olarak öne çıktığını hatırlattı.

Doğru diye bilinen yanlışlar

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Türkiye’nin hayvan varlığının son yıllarda sürekli arttığını hatırlatarak, Bakanlık olarak süt ürünlerinde kalitenin artırılması konusuna da yoğunlaştıklarını söyledi.

“Verimlilik ve kalite hem hayvan ıslahı hem de kaliteli ürün ile mümkün” diyen Genel Müdür Zekeriya Erdurmuş, “Maalesef Türkiye’nin hayvansal üretimi hakkında doğru bilinen çok yanlış var. Özellikle kırmızı et ithalatçısı olduğumuza dair bir algı oluşmuş durumda. Hâlbuki Türkiye geçen yıl, değer olarak ithal ettiği etin 7-8 katı ihracat yaptı. Tüm hayvansal ürünlerde ise ithalatımızın 5 katı ihracat yapıyoruz. Ayrıca Türkiye’nin peynirleri hakkında çok geniş bir çalışma yürütüyoruz, proje bittiğinde hazırlanan kitapları tüm dünya fuarlarında dağıtacağız” şeklinde konuştu.

Karkas kesim yönetmeliğiyle kırmızı et sektörünün daha da verimli hale getirileceğine inandığını dile getiren Erdurmuş, özellikle kırmızı etteki sorunun Türkiye’de yerli besilik hayvanın 320 kilograma çıkarıldığında tamamen ortadan kalkacağını vurguladı.

Bir ülke kendine yetebilmeli

Toplantıda söz alan İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, ülkelerin gıdada kendi kendine yetebilme stratejisine yöneldiği bir dönemden geçildiğini belirterek, “Ülkemiz, insanlığın en önemli besin kaynaklarından olan süt ürünlerinde, muazzam potansiyeli olan bir coğrafyada bulunuyor. Ancak bu potansiyeli henüz açığa çıkarabilmiş değiliz. Örneğin, Türkiye’deki meraların küçükbaş hayvancılığa daha elverişli olmasının avantajını, henüz süt ürünlerimize yansıtamadık. Diğer taraftan, süt ineklerinin kesime gitmesinin, süt sektörüne olan olumsuz etkilerini, ben kırmızı et sektöründen gelen biri olarak her mecrada ısrarla dile getiriyorum” dedi.

Ali Kopuz, İstanbul Ticaret Borsası’nın gıdanın her alanındaki sorunlara çözüm katkısında bulunmak için bu toplantıları düzenlediğini belirterek, “Her konuda olduğu gibi gıda konusunda da sorunların çözümünün ortak akılla üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle karar alıcılardan bilim insanlarına ve sektör temsilcilerine kadar tüm paydaşları bir araya getirerek çözüm aradığımız toplantılarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.