SON DAKİKA
Enerji Cuma 30 Eylül 2022 02:44

İKLİM KRİZİ MASAYA YATIRILDI

ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu'nun düzenlediği ÇEVKO Vakfı Söyleşileri'nde, iklim krizi konusu tüm yönleriyle ele anıyor ve sürdürülebilirlik konusunda örnek uygulamalar konu ediliyor.

İklim krizi masaya yatırıldı

Söyleşilerin beşincisinde, gazlı içecek ve maden suyu markalarının sürdürülebilirlik çalışmaları konu edildi. ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’in de katılımıyla gerçekleşen online söyleşinin konuk konuşmacıları, Coca-Cola İçecek Grup Sürdürülebilirlik Müdürü Seda Çınlar, PepsiCo Türkiye Dış İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Müdürü Hatice Örs Bingöl ve Uludağ İçecek Ar-Ge Uzmanı Dr. Hande Hayrabolulu oldu. 

Konuşmasında dünya genelinde şirketlerin sürdürülebilirlik yöneticisi atamalarındaki artışa ve sürdürülebilirlik için inovasyonun önemine değinen Mete İmer, “Dünya genelinde şirketler, CSO (Chief Sustainability Officer) olarak tanımlanan Sürdürülebilirlik Üst Yöneticileri atamalarına yönelmiş durumda. Sektörlere baktığımızda ise en çok ‘tüketici ürünleri’, ‘kimya’, ‘petrol ve doğalgaz’ sektörlerindeki şirketlerde sürdürülebilirlik yöneticilerinin görevlendirilmiş olduğunu görüyoruz. İklim krizi ve döngüsel ekonomiye geçişle ilgili yasal düzenlemelerin, bu konuda artış gösteren toplumsal farkındalığın, tüketicilerin ve medyanın etkisi burada kendini gösteriyor” dedi. 

Coca-Cola İçecek Grup Sürdürülebilirlik Müdürü Seda Çınlar, “Sürdürülebilirlik yolculuğumuz, 2002 yılında Coca-Cola İçecek Çevre Politikasıyla başladı ve 2009 yılında ilk Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayımladık. 2019’da ‘İş Dünyası Plastik Girişimi’ne imzacı olduk. İlk Entegre Faaliyet Raporumuzu 2020 yılında çıkardık. 2013 yılından bu yana UN Global Compact 100 Endeksi’nde yer alan ilk ve tek Türk şirketiyiz” diye konuştu. 

PepsiCo Türkiye Dış İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Müdürü Hatice Örs Bingöl de konuşmasında, üretim ve dağıtımın yanında tarımsal üretimden de sorumlu olduklarını dile getirdi. Bingöl, “Pozitif tarım, pozitif değer zinciri ve pozitif seçenekler başlıkları altında gezegenimizin sınırlarını dikkate alarak, dünyamız ve insanlar için olumlu değişimi teşvik ederek değer yaratma şeklimizi dönüştürüyoruz. Tüm sonuçlarımızı raporluyoruz. Pozitif tarım ile yenileyici tarımı hızlandırmayı, tarım topluluklarını güçlendirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Uludağ İçecek Ar-Ge Uzmanı Dr. Hande Hayrabolulu ise şunları söyledi: “Sorumlu üretim ve tüketim çalışmalarımızı, sağlıklı ve sorumlu üretim/ tüketim, gıda güvenliği, çalışan memnuniyeti ile toplamsal cinsiyet eşitliğini içeriyor. Koruyucusuz içecek üretimi, bizim için çok önemli. 2017 yılından itibaren dünyada ilk kez gazlı içecek üretiminde aseptik dolum teknolojisini kullanmaya başladık ve tüm ürün gruplarımızı raf ömründen taviz vermeden koruyucusuz olarak üretmeyi başardık.”