Iğdır'da bin dekar alanda üretilen 10 bin ton karpuz, çevre illere pazarlanıyor.
Coğrafi yapısı ve iklim şartları dolayısıyla birçok sebze ve meyvenin yetiştirildiği kentte, 10 bin
dekar alanda yıllık yaklaşık 40 bin ton karpuz üretimi yapılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının destek ve teşvikleriyle Iğdır Ovası'nda yapılan kara karpuz
üretimi ise çiftçilerin önemli geçim kaynağını oluşturuyor.
Kentte bin dekar alanda yılda 10 bin ton üretilen kara karpuz, il merkezi ile çevre illere
satılıyor.
Çiftçilere ciddi katkı sağlıyor
İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Iğdır'daki kara karpuz üretiminin bölge çiftçilerine
ciddi katkı sağladığını söyledi.
Karpuzun hasadına başlandığını ifade eden Tingiş, "Iğdır Ovamızda 10 bin dekar alanda
karpuz üretimi yapılmaktadır. Özellikle yöresel olan yerli kara karpuzumuzun üretimi devam
etmekte. Üreticilerimizi bilgi, teknoloji ve üretim modellerimizle desteklemekteyiz." dedi.
Tingiş, sezonun oldukça verimli geçtiğini belirterek, "Kentimizde yaklaşık 40 bin ton karpuz
üretimi beklenmekte, bunun 10 bin tonunu kara karpuz oluşturmaktadır. Yerli kara
karpuzumuzun potasyum ve kalsiyum oranı yüksektir. Üreticilerimizin ürettiği bu ürün, lezzeti
ve aromasından dolayı cazip hale gelmektedir." diye konuştu.
Üretilen karpuzların yurt içine pazarlandığını aktaran Tingiş, şunları kaydetti:
"Kars, Ağrı, Van ve Erzurum gibi illerimizden bu karpuza çok talep oluyor. Esnaf ellerinden
geldiği kadarıyla Iğdır ilinden götürmeye çalışıyor. Üreticilerimizin hem üretim hem de
pazarlama aşamasında elimizden geldiği kadar bilgi ve teknolojilerimizi aktarmaya çalışarak
yanlarında yer alıyoruz."