BAHAR'IN LEZZETİ KARS'IN MAYIS TEREYAĞI
"Kars Organik Ürünleri" işletmesine göre; Kars'ın "mayıs tereyağı", doğal kaynaklardan tamamen organik şekilde üretilmektedir. Genel olarak en kaliteli ve verimli tereyağ; nisan, mayıs ve haziran ayları gibi yapılır.
Bahar döneminde hayvanların bol yeşil ot ve kır çiçekleri yemesi dolayısıyla, tereyağı daha sarı renkte ve güzel kokulu olur.
Kars bölgesinde hayvanlar meralara bırakılarak doğal yollar ile beslendiklerinden, bu onlardan elde edilen gıdalarda, olumlu bir etki yaratmaktadır.
Kars tereyağı nasıl yapılır?
Doğal Kars tereyağı yapmak için taze olan inek sütü filtrelenerek kaymağı üzerinden alınır.
Bu kaymak yaklaşık iki gün boyunca dinlenmeye bırakılır ve daha sonra yayıklarda kıvam alıncaya kadar yayılır.
Bu işlem için yayık yerine hamur yoğurma makineleri de kullanılabilir. İşlem sonunda; Mis gibi bir tereyağı elde edilir.
İçerisine hiçbir katkı maddesi ilave edilmeyen tereyağı, sağlık koşullarına uygun ortamda yapılmalıdır. Dolayısıyla, Kars Tereyağı alırken bu özelliklere sahip olan yağlar tercih edilmelidir.