AĞAÇLARIN İLKİ ZEYTİN...
Hz. Âdem Peygamber'in gömüldüğü yerde yeşeren üç ağaçtan biri zeytin; İnsanlığın var oluşundan bu yana yaşamamız için desteğini esirgemeyen bizi besleyen zeytin ağaçları, ülkemizde son yıllarda bilimsel olarak da ele alınıyor.
Bu konuda eğitim verenlerden biri de Nil Ünsal.
Daha önceleri yayıncı olarak çalışan ama kendi bahçelerinde ürettiği zeytin
ağaçlarını, zeytin ve zeytin yağının üretim serüvenini, tecrübeleriyle bilimi
harmanlayarak diğer üreticilere aktarıyor.
Bugün Batı dillerinin
tamamında değişik söylenişleri olan ‘oil’ kelimesi, eski Yunanca
’da zeytin ağacı anlamına gelen “eleia” kelimesinden
türemiş. Zeytin yetiştiriciliğinin ilk insanlarla birlikte başladığı kabul ediliyor
ve “zeytin bütün ağaçların ilkidir” deniliyor. Bazı densizler, bu
değerli ağacı kesip o bölgeye ev yapıyorsunuz. Sonra da Dünya ölüyor diye
protestolar yapıyorsunuz. Zeytinin insanlık tarihindeki önemine tüm kutsal
kitaplarda, yaradılış ve kuruluş efsanelerinde yer verilmiş. Nuh Peygamberin
gemisinden uçan ve ağzında zeytin dalı ile dönen güvercin, o günden bugüne,
ümidin, bolluğun, esenliğin ve barışın simgesi olmuştur. Tufanın yok edici
gücüne karşı direnen zeytin ağacı ise ölümsüzlüğün sembolü olarak kabul
ediliyor.
Zamana inat zamansızlığın
kanıtı olmuş zeytin ağacı. Yüzyılları kabuğunda saklayan zeytin ağacı,
meyvesiyle canlıları beslemiş, yağıyla karanlığı aydınlatmış, şifasıyla Anadolu
mutfağının vazgeçilmezi olmuş. Bilgeliğin, barışın, sağlığın ve yeniden doğuşun
simgesi kabul edilmiş zeytin ağacı. Durum böyle olunca da, günümüzde artık Zeytinyağı
daha bilinçli üretiliyor ve tüketiliyor. Binlerce yıldır oluşturduğu bu kültür
artık daha akademik olarak ele alınıyor ve değerlendiriliyor. Zeytin konusunda
eğitim için çalışanlardan biri de yazımın başında aktardığım, bu yola baş koyan
eski meslektaşımız yeni Zeytin üstadı Nil Ünsal. Çeşitli eğitimlere katılarak, yurt içinde ve
dışında eğitim veren Nil Ünsal, Yaklaşık 8 yıl evvel İstanbul’da eğitim veren
İtalyan O.N.A.O.O Council yetkililerinden Zeytinyağı Tadım Panelisti Teknik
Eğitimi alarak “Zeytinyağı Tadım Panelisti” olmuş ve bu alanda araştırmalara
başlamış ve artık eğitimler vermeye başlamış.